KOLUMNINI PAIKALLISLEHDESTÄ – OLE OMA ITSESI


 Nyt tulee vähän enemmän tekstiä normaalien kuvapläjäyksien sijasta. Tämä alla oleva teksti on kolumnista, joka julkaistiin myös Rauman paikallislehdessä. Miksi laitin sen yleensäkään blogiini? Syy on yksinkertaisesti se, että haluan mahdollisimman monen ajattelevan positiivisesti muista ihmisistä.

Olen ajatellut lähiaikoina tasa-arvoa ja itsensä kelpuuttamista sellaisena kuin on. Olen miettinyt, miltä tuntuu, kuin joku katsoo nenänvarttaan pitkin, ei muka huomaa toisen olemassaoloa ja puhuu pahaa suoraan päin naamaa tai selän takana. En voi kuin vain kuvitella sellaisten ihmisten tunteita, jotka joutuvat kohtaamaan nämä asiat joka päivä. Itse en välitä – vaikka aina en onnistu siinä – toisten aliarvioivista katseista, koska uskon jokaisen olevan tasavertainen. Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus onneen, tasa-arvoon, vapauteen. Älkää siis viekö niitä oikeuksia keneltäkään, varsinkaan tarkoitusperäisesti. Eriarvoiseen asemaan laittaminen ei tuota varmastikaan iloa, päinvastoin.

Yritän ajatella jokaisesta ihmisestä positiivisesti, vaikka joskus se voi olla vaikeaakin. Jos esimerkiksi joku ennen ulospäin suuntautunut henkilö muuttuu etäiseksi ja hiljaiseksi sairauden takia, hänet voidaan tuomita erilaisen käytöksen takia. Emme ehkä tiedä sitä, mitä toinen ajattelee ja tuntee, mutta voimme ainakin jättää sen yhden tuomitsevan katseen pois. Yritetään ajatella, että jokainen ihminen on oma, ihana, erilainen persoonansa: eihän maailma olisi mitään, jos kaikki olisivat samanlaisia.

Mietin myös ulkonäköpaineiden suurta taakkaa. Media mainostaa koko ajan langanlaihuutta ja täydellistä kokonaisuutta mallien muokatuilla kuvilla. Tämä kuulostaa mielestäni itsestään selvältä, mutta useimmat nuoret eivät sitä usko: kukaan ei ole täydellinen. Melkein jo kliseeksikin muodostunut, ole oma itsesi, on erittäin hyvä neuvo. Älä välitä muiden mielipiteistä, uskalla olla välillä se meikitön ja finninaamainen nuori – sillä se olet sinä.