PERSONAL TRAINER TESTAA – VEDENSUODATIN

Personal trainer Tampere
Ostin vähän aikaa itselleni suomalaisyritys Aqvan hanaveden suodattimen. Tätä päätöstä en ole katunut, koska puhdistettu vesi oikeasti maistuu ihan erilaiselta kuin suodattamaton! Suodatettu vesi lähentelee maultaan oman kokemukseni mukaan makeahkoa lähdevettä – mikä onkin maalaisjärjellä ajateltuna järkevä maku puhtaalle vedelle, koska lähdevesihän on puhtaimmillaan parasta terveysjuomaa. 

Suodatin maksoi 49 euroa, ja sen suodatinpatruuna on hyvä vaihtaa veden kulutuksesta riippuen kolmen kuukauden tai puolen vuoden välein. Sen toimintaperiaatteina toimivat mekaaninen kiintoaineiden poisto, adsorbtio, hapetus ja hylkiminen. Yrityksen mukaan sen aktiivihiilikuiduista valmistettu puriste poistaa vedestä kiintoaineet mikrometrikokoluokkaan asti.
Personal trainer Tampere
Mitä aineita tavallisessa hanavedessä sitten voi olla, mitkä on hyvä poistaa siitä? Hanavesi voi sisältää klooria, petrokemikaaleja, fenoleita, torjunta-aineita, raskasmetalleja kuten kuparia, lyijyä, kadmiumia ja elohopeaa, kaikkia raudan muotoja ja muita metalleja, mikrobiologisia epäpuhtauksia kuten bakteereja, antibiootti- ja hormonijäämiä ja kiintoaineita. Edellä mainitaan aikamoinen lista aineita, joita itse en ainakaan ilomielin kehooni vastaanottaisi! Ostamani suodattimen pitäisi olla tehokasta tekoa, eli kloorin pitäisi hävitä vedestä sataprosenttisesti. Petrokemikaalien pitäisi poistua vedestä 98-prosenttisesti kuten raskasmetallienkin. Fenoleita saattaa olla puhdistetussa vedessä yhden prosentin verran, ja torjunta-aineita siinä voi esiintyä noin viisi prosenttia alkuperäismäärästä.

Olen kuullut spekulaatiota, että suodatin voi poistaa vedestä vain vähäisiä määriä haitallisia yhdisteitä, mutta pienikin määrä terveydelle haitallisista yhdisteistä on parempi jättää suodattimen sisuksiin, kuin altistua myrkyille joka päivä koko elämän ajan. Ne teot, joita tekee päivittäin, vaikuttavat kokonaisuuteen pitkän ajan kuluessa.

Personal trainer Tampere

On myös merkityksellistä, mistä vetensä juo. Bisfenoli A:ta eli BPA:ta sisältävä muovipullo ei ehkä ole paras vaihtoehto. THL:n mukaan bisfenoli A:ta käytetään polykarbonaatti- ja epoksihartsimuovien rakennusaineena, ja sitä on useissa muovisissa kulutustuotteissa. BPA:lle altistutaan myös ravinnon kautta, ja yhdisteen epäillään häiritsevän hormonitoimintaa. Parempi valinta juomapulloksi on esimerkiksi Miron Violetglass -pullo, josta ei todennäköisesti irtoa juomaveteen minkäänlaisia ihmiselle haitallisia yhdisteitä. Miron Violetglassin kerrotaan myös FitnessFirstin sivuilla tarjoavan optimaalisen suojelun tuotteelle valon vahingollisia vaikutuksia vastaan. Uskokoon kuka mitä haluaa, mutta itse lipittelen veteni mieluummin ruskeasta lasipullosta kuin kertakäyttöisestä muovipullosta. 

Olen päivittänyt myös muoviset eväsrasiat lasisiin, (kansi on kyllä muovia) eikä nykyään tule säilytettyä ruokaa missään muovia sisältävissä säilytysrasioissa. Jotenkin minua vain ällöttää ajatus ruuasta muovin ympäröimänä, koska sellainen säilöntätapa on kaukana luonnollisesta. Miron Violetglassista ei ole kantautunut korviini tähän mennessä mitään haitallisia vaikutuksia ravinnon säilytysympäristönä, joten sillä mennään, kunnes toisin todistetaan. Mitä luonnollisempi sen parempi, eix ni? 😜
Personal trainer Tampere
 
Säilytän kahden ja yhden litran pöniköissä esimerkiksi luomupähkinöitä. Nämä lasikaverukset ovat päässeet siis jääkaapista hetkeksi tuulettumaan, koska säilytän pähkinöitä kylmässä, jotta niiden rasvat eivät härsiintyisi lämmön vaikutuksesta. 

Teidän mieltänne voi kalvaa postauksen lukemisen jälkeen ihmetys, että ensin muija paasaa MUOVISEN hanasuodattimen eduista ja sitten muovin haittavaikutuksista. Missä kohtaa mentiin metsikköön ja lujaa?? Aqvan mukaan suodattimen muovi on kuitenkin elintarvikelaatuista, joten tuuduttaudun heidän ammattitaitonsa luomaan turvallisuudentunteeseen. Toivottavasti meitä ei ainakaan haluta myrkyttää tarkoitusperäisesti! Tai noh, miten sen nyt ottaa kun lueskelee tiettyjen roskaruokapaikkojen ainesosalistoja The Guardianin jutusta.   " – – In a fast-food strawberry milkshake: milkfat and nonfat milk, sugar, sweet whey, high-fructose corn syrup, guar gum, monoglycerides and diglycerides, cellulose gum, sodium phosphate, carrageenan, citric acid, E129 and artificial strawberry flavour. And what does that "artificial strawberry flavour" contain? Just these few yummy chemicals: amyl acetate, amyl butyrate, amyl valerate, anethol, anisyl formate, benzyl acetate, benzyl isobutyrate, butyric acid, cinnamyl isobutyrate, cinnamyl valerate, cognac essential oil, diacetyl, dipropyl ketone, ethyl butyrate, ethyl cinnamate, ethyl heptanoate, ethyl heptylate, ethyl lactate, ethyl methylphenylglycidate, ethyl nitrate, ethyl propionate, ethyl valerate, heliotropin, hydroxyphrenyl- 2-butanone (10% solution in alcohol), ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butyrate, lemon essential oil, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methyl benzoate, methyl cinnamate, methyl heptine carbonate, methyl naphthyl ketone, methyl salicylate, mint essential oil, neroli essential oil, nerolin, neryl isobutyrate, orris butter, phenethyl alcohol, rose, rum ether, undecalactone, vanillin and solvent."


Mumsis vaan: mansikkapirtelössä on jutun mukaan 59 ainesosaa. On järkevää laittaa perusasiat ruokavaliossa ensin kuntoon, ennen kuin kannattaa alkaa hifistellä. On järkevää hoitaa kuntoon siis ruokavalio ja veden laatu ja hyppää sitten vasta säilytysastioiden kimppuun! 😊