MITEN MOTIVOITUA JA SÄILYTTÄÄ MOTIVAATIO? – PERSONAL TRAINER TAMPEREELTA KERTOO 23 VINKKIÄ

personal trainer tampere
Jokainen, joka on aloittelemassa esimerkiksi laihdutusta, lihasmassan kasvatusta tai kiinteytymistä, voi saavuttaa suuria asioita pienessäkin ajassa. Aloittelijan on järkevää aloittaa vähitellen, koska jo pienillä muutoksilla voidaan saada tuloksia aikaan ja välttää ylikuntoon joutumista. Edistynyt tarvitsee taas hieman enemmän esimerkiksi kuormitusta kuntosalilla, jotta tavoite tulee lähemmäksi. 
Kerron oman kokemukseni ja 23 vinkkiä liittyen motivaation luomiseen ja säilyttämiseen. Mahtavaa päivää sulle, ja ota yhteyttä tähän tamperelaiseen auktorisoituun personal traineriin, hyvinvointivalmentajaan ja ravintoasiantuntijaan, kun haluat oikeasti saavuttaa varmoja tuloksia. 😊 
Se on mahdollista, jos oikeasti haluat!
personal trainer tampere
Oma tarinani motivaation luomisessa on se, että päätin alkaa elää terveellisemmin alkuun sen vuoksi, että saavuttaisin hyvän kehonkoostumuksen ja sitä kautta onnellisuuden. Otin ruokavalioon ja päivärutiineihin asioita, jotka tukevat niin tavoitettani kuin mielihyvänkin saavuttamista. Tulin terveellisemmästä elämäntyylistä paljon onnellisemmaksi kuin ulkonäön muokkautumisesta, ja aloin rakastaa kehoani sen aikaisemman moittimisen sijaan. Haluan säilyttää terveellisemmän elämäntavan ja onnellisuuden loppuelämäni ja jakaa hyvää oloa muillekin! Tuen positiivisuutta ja iloisuutta muun muassa oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja ajatusmalleilla. Käännän joka aamu suupielet ensimmäisenä ylös ja katson tavoitteeni heti ensimmäisenä. (Käännettäessä suupielet ylös aivot saavat signaalin ilosta, ja ihminen tulee iloiseksi, koska aivoja voi hieman huijata näin.) 
Motivaationi tulee sisältä päin, koska haluan oikeasti auttaa muita saavuttamaan yhtä hyvän olon kuin minulla on! 😊
personal trainer tampere
1. Aseta realistinen, mitattava ja muokattavissa oleva päätavoite ja välitavoitteet. (Huom! Voit asettaa tavoitteita myös tuntemuksiesi mukaan. Voit arvioida esimerkiksi jaksamistasi asteikolla yhdestä viiteen ja asettaa tavoitteeksi jaksamisen parantumisen asteikolla tiettyyn päivään mennessä.)
2. Seuraa tavoitteen toteutumista mittaamisella ja omien tuntemuksien kuuntelemisella. 
3. Iloitse pienistäkin saavutuksistasi! Voit vaikka iltaisin listata kolme asiaa, jotka päivän aikana tukivat tavoitteeseen etenemistä.
4. Kyseenalaista toimintaasi prosessin edetessä ja muuta tavoitetta, jos se tuntuu järkevältä, perustellulta ja mielekkäältä. 
5. Pysy vahvana ja keskitä huomiosi muualle himoista! Pohdi tavoitteen tärkeyttä ja kuvittele, miltä tuntuu, kun olet saavuttanut sen. Himot menevät ohi melko nopeasti. Ratkaise himotustilanne syömällä herkun tilalla jokin ihana terveysherkku tai soita vaikka ystävälle himotushädässä. Jokainen onnistumisen kokemus voi helpottaa seuraavan hankalan tilanteen selvittämistä.
Nauttia voi terveellisesti, ja jos haluaa syödä välillä epäterveellisestikin, se ei silloin tällöin tehtynä estä tavoitteen toteutumista – esimerkiksi laihdutus voi vain hidastua, mutta se tapahtuu kuitenkin. Toisaalta voi olla vaikeampaa pitää terveysrutiineista kiinni, jos lähtee käsistä herkkuhetkinä. Päivittäiset pienet valinnat ratkaisevat pitkän ajan kuluessa. 
6. Ole armollinen itsellesi ja pyri lisäämään elämääsi ihania asioita sen sijaan, että ajattelisit luopuvasi jostakin. Itsekuri todennäköisesti loppuu jossakin kohtaa, jos itseltään kieltää kaiken kivan tai vaatii liikaa.
7. Muista positiivisuus, positiivisuus, positiivisuus ja positiivisuus! Ajatuksen voima on todella suuri! Ajattele, että aivan sama, mitä vastaan tulee, jatkat eteenpäin.
8. Voit yrittää muokata ajatuksiasi tavoitetta kohti suuntaaviksi: pohdiskele esimerkiksi aamulla herätessäsi, miksi tästä päivästä tulee hyvä ja tavoitetta tukeva. Mindfulness-harjoituksilla voit pyrkiä parantamaan keskittymiskykyäsi ja hyvinvointiasi. (Esimerkiksi HeadSpace-sovellus on ilmainen osaksi, ja sillä voi olla helppo aloitella. Toinen tapa on vain laittaa silmät kiinni, hengitellä muutaman kerran syvään ja tunnustella omaa oloa hengityksen aikana ja jälkeen.)
9. Pohdi arvojasi: mitä oikeasti haluat ja arvostat. Visualisoi arvojesi mukaisesta tavoitteesta valmis kuva päähäsi ja tunne jo etukäteen, miltä silloin tuntuu. Tunneyhteys muistin kanssa on vahva. 
10. Mieti ja visualisoi tulevaisuus, jos jatkat elämistä tavoitteen vastaisesti ja tunne negatiiviset tunteet.
11. Mieti, mikä motivoi ja pyri muuttamaan motivaatio sisältäsi tulevaksi. On tutkittu, että jos toiminnasta pitää ja sitä haluaa tehdä ilman sen seurauksia, motivaatio säilyy. Rakastu siis tavoitteeseen johtaviin toimintatapoihin! Tutkimuksessa on myös todettu, että vaikka toiminnasta ei erityisesti pitäisi, mutta arvostaa toiminnan seurauksia, motivaatio voi pysyä yllä tarpeeksi hyvin. Motivoidu siis sisäisesti! 
12. Mieti ja listaa ylös, mitä saat, kun pitkäjänteisesti jatkat kohti tavoitetta. Laita lista vaikka jääkaapin oveen tai katso se joka aamu puhelimesta.
13. Yksi tärkeimmistä asioista on suunnitelman tekeminen. Tee tarpeeksi kehittävä, elämäntyylisi mahdollistava realistinen suunnitelma tai palkkaa avuksi auktorisoitu personal trainer.
16. Pysy suunnitelmassa luomalla itsellesi rutiineja, aikatauluta itsellesi tavoitetta tukevia asioita kalenteriin ja priorisoi ne. Aseta vaikka kännykkään herätys ja lähde silloin lenkille!
17. Kuuntele kehoasi äläkä vaadi itseltäsi liikaa – varsinkaan alkuun. Tuloksien tuleminen voi kestää, mutta odotus palkitaan usein ruhtinaallisesti! Esimerkiksi 40 kilogramman pudotus ei todennäköisesti tapahdu hetkessä, jos se on kertynyt kehoon vuosikymmenien aikana. Ammattilaisen tekemä laadukas tavoitesuunnitelma voi nopeuttaa tavoitteen toteutumista, ehkäistä loukkaantumisia ja repsahduksia ja auttaa tavoitteen saavuttamisessa turvallisesti.
18. Tsemppaa itseäsi ja ympäröi itsesi kannustavilla ihmisillä! Sosiaalinen tuki perheestä, ystävistä tai personal trainerista on todella tärkeää.
19. Yhdistä kaverit tavoitteeseen ja muut mielekkäät asiat: jos pidät luonnosta ja ystävistä mutta kävelylenkki ei motivoi, pyydä kaveri mukaan luontokävelylle!
20. Vaihtelu virkistää! Ei ole ihme, jos kuntosalitreeni ei nappaa, jos tekee usein samoja laitteita. Hanki tavoitetta tukeva monipuolinen ja vaihtuva ohjelma.
21. Tavoitteen mittaus laitteella voi motivoida, kun saa vaikka aktiivisuustavoitteen saavutettua! Lue, onko mittaamisesta hyötyä ja älysormus-Ouran mittausmahdollisuuksia.
22. Helpota elämääsi: poista arjesta tavoitteen toteutumiseen negatiivisesti vaikuttavat tekijät, kuten herkut kaapeista ja tavoitettasi vähättelevät ihmiset.
23. Vietä aikaa ihmisten kanssa, joiden kaltaiseksi haluat tulla! Seuraa somessa sellaisia henkilöitä, joiden kaltaisiksi haluat tulla ja laita vaikka motivaatiokuva kännykän taustakuvaksi. 
personal trainer tampere
Olen Sonja Sivonen, auktorisoitu tamperelainen personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija. Teen laadukasta, kokonaisvaltaista ja tutkimustietoon perustuvaa personal trainingia Tampereella ja etävalmennusta.