MOTIVAATIOTA LAIHDUTUKSEEN! – NÄIN LAIHDUTUS JA LIHAVUUS VAIKUTTAA KEHOOSI

personal trainer tampere
Käsittelen tekstissä lihavuuden haittoja ja laihduttamisen hyötyjä. Haluan korostaa, että en halua loukata ketään – päinvastoin! Välitän ihmisistä aidosti, ja minusta jokainen ansaitsee loistavan elämänlaadun, hyvän olon ja terveyden. Lihavuus voi kuitenkin aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä ongelmia, ja painoa pudottamalla ihminen voi alkaa voida paremmin. 
personal trainer tampere
Mistä lihavuus johtuu?
Elämäntavat ovat merkittävin syy lihavuuteen, mutta lihavuuteen voivat altistaa myös geenit ja suoliston mikrobisto – esimerkiksi keisarinleikkauksella syntyneillä lapsilla on 34 prosenttia suurempi riski tulla lihavaksi kuin alateitse syntyneillä, ja korvikeruokittujen vauvojen paino nousee imetettyjä nopeammin. Lihavuuteen taipuvaisilla ihmisillä aivojen toiminnan biologia on osittain erilaista kuin normaalipainoisilla, minkä vuoksi heillä on heikommat mahdollisuudet vastustaa ruokahoukutuksia. Lihavia ei voida siis syyttää itsekurin puutteesta, koska taustalla on myös biologisia eroja.
personal trainer tampere
Mitkä ovat lihavuuden haitat?
Lihavuus lisää riskiä sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen,  rasvamaksaan, sydän- ja verisuonitauteihin, astmaan, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, (kuten nivelrikko) dementiaan, masennukseen, uniapneaan, kihtiin, sappi- ja haimasairauksiin, leukemiaan ja eturauhasen, haiman, kohdun, munasarjojen, paksusuolen, ruokatorven ja sappirakon syöpiin. 
Lihavuus on yhteydessä muun muassa kohonneeseen verenpaineeseen, rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin, sepelvaltimotautiin ja lisääntyneeseen kuolleisuusvaaraan. Se voi aiheuttaa kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä, raskaus- ja synnytyskomplikaatioita ja lisätä vaihdevuosioireiden määrää ja voimakkuutta.
Lihavilla ovat yleisempiä monirakkulaiset munasarjat, ja ne voivat aiheuttaa liiallista karvankasvua ja aknea. Lihavuus voi aiheuttaa erektiohäiriöitä, vähentää seksuaaliviettiä, madaltaa testosteronitasoa ja heikentää sperman laatua. Vatsaontelon rasvamassa työntää palleaa ylöspäin ja litistää keuhkoja, jolloin hengitystilavuus keuhkoissa jää pienemmäksi. Vatsaontelon paineen lisääntyminen voi aiheuttaa närästystä ja palleatyrää. Vatsaontelon paine voi aiheuttaa myös virtsankarkailua ja altistaa kohdunlaskeumalle. Rasvamassan lisääntyminen aiheuttaa painetta kaulan ja nielun alueelle, mikä usein johtaa uniapneaan ja heikentää unen laatua.
Lihavuuden myötä fyysinen toimintakyky ja työkyky voivat heikentyä, ja se voi aiheuttaa psykososiaalisia ongelmia, kuten syrjintää, ennakkoluuloja (mitkä ovat tietenkin erittäin väärin!) ja vaikeuksia työelämässä, opiskelussa tai sosiaalisessa kanssakäymisessä. Lihavuudesta johtuva psykososiaalinen ja henkinen kuormitus voivat heikentää mielialaa, itsetuntoa ja elämänlaatua. Lihavuus lisää nelin-viisinkertaisesti riskiä sairastua masennukseen, ja masennus saattaa lisätä lihomista.
personal trainer tampere
Lihaskuntoharjoittelulla voi tehostaa laihtumista. 
Mitkä ovat laihduttamisen hyödyt?
Psyykkinen hyvinvointi on tärkeä laihduttamista edistävä tekijä. Mielenterveyden on hyvä olla siis ensin kunnossa ennen laihdutuksen aloittamista. 
Pienikin painonpudotus voi helpottaa kehon toimintaa, ja rasva poistuu ensin aineenvaihdunnan kannalta kaikkein tärkeimmistä elimistä, kuten maksasta.
Laihdutuksen myötä verenpaine laskee useimmilla, nivelrikon tuottamat kivut ja uniapnea helpottuvat ja masennus ja ahdistus saattavat helpottua. Jo viiden prosentin painonpudotus voi lisätä hedelmällisyyttä ja korjata sokeritasapainoa ja ehkäisee näin tyypin 2. diabeteksen kehittymistä. Laihdutus voi viivästyttää sepelvaltimotaudin etenemistä, vaikuttaa todennäköisesti myönteisesti laskimoveritulpan esiintyvyyteen, edistää kihdin ja sappikivitaudin pitkäaikaisen oireilun vähenemistä ja vähentää syöpäsairauksien uusiutumisen riskiä. Nivelrikko, alaselkäkivut, ruokatorven refluksitaudit, virtsan karkailu ja kohdun laskeuma voivat helpottua, kun painoa putoaa vähintään kymmenen prosenttia. Laihdutus voi vähentää synnytyskomplikaatioita, helpottaa ihopoimujen aiheuttamia iho-ongelmia, korjata uniapnean, vähentää astman oireita ja astmalääkityksen tarvetta. Laihdutus voi helpottaa ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, vähentää painosta johtuvia unihäiriöitä ja helpottaa hieman stressiä. Ennen vanhuusikää tehty painonpudotus ehkäisee muistisairauden riskiä. Laihdutus voi ennen kaikkea parantaa elämänlaatua, kun ihminen jaksaa paremmin, kokee onnistumisen tunteita, saavuttaa itselleen tärkeitä asioita, hyväksyy itsensä ja tuntee olonsa hyväksi kehossaan. Jos tuntuu siltä, että laihdutus voisi tehdä hyvää, ota yhteyttä tähän tamperelaiseen auktorisoituun personal traineriin.
personal trainer tampere

Täällä laihdutukseen motivoi Sonja Sivonen, tamperelainen auktorisoitu personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija. Valmennukseni on kokonaisvaltaista personal trainingia, joka huomioi kehon ja mielen hyvinvoinnin. Teen töitä Tampereella, ja etävalmennus onnistuu myös. 

Ota yhteyttä, kun haluat laadukkaasti pitkäaikaisia tuloksia:
sivonensonja@gmail.com tai 044 254 1556!

Muista seurata Instagram-, YouTube- ja Facebook-sivujani, ja et jää paitsi hyvinvoinnin kohentamiseen tähtäävistä teksteistä!

Kivaa päivää sulle!😊