NÄMÄ MAITOHAPPOBAKTEERIT VOIVAT EDISTÄÄ LAIHTUMISTA, LASKEA STRESSIÄ TAI KOHENTAA TERVEYTTÄ

personal trainer tampere
Voisiko maitohappobakteereja syömällä laihtua tai edistää terveyttä? Tutkimukset ovat osoittaneet, että kyllä voi! 
Esimerkiksi hiiritutkimuksissa Belgian Louvanin katolisessa yliopistossa tutkijat saivat selville Akkermansia muciniphila -bakteerin laihduttavan. Bakteeria on suolistossa normaalisti kolmesta viiteen prosenttia, mutta sen määrä laskee ylipainoisilla. 
Hiiriä ruokittiin rasvaisella ruokavaliolla, joka lihotti ne kahdesta kolmeen kertaa normaaleja hiiriä suuremmiksi. Tämän jälkeen lihaville hiirille syötettiin Akkermansia muciniphila -bakteeria sisältävää ravintoa. Hiiret laihtuivat noin puolet ylipainostaan siitä huolimatta, että söivät yhä samaa ruokaa. 
Hiirillä todettiin myös vähentynyt insuliiniresistenssi, mikä on siis kakkostyypin diabeteksen oire. Ihmistutkimuksia ei ole, joten ei ole tietoa, olisiko Akkermansia muciniphila -bakteerivalmisteen käyttö turvallista.

Ihmistutkimuksia on toki myös olemassa aiheesta. Norjalaisen Vestfold Hospital Trustin lihavuuden tutkimusyksikön julkaisema meta-analyysi osoittaa, että maitohappobakteerien nauttiminen ravintolisänä auttaa lihavia ihmisiä laihtumaan 3–12 viikossa. Meta-analyysissa on 15 erillisen kaksoissokkotutkimuksen tuloksia maitohappobakteerien käytön vaikutuksista lihavien tai ylipainoisten ihmisten painoon, painoindeksiin, kehon rasvamäärään ja rasvaprosenttiin. Tutkimuksissa annettiin ylipainoisille ihmisille useita Lactobacillus-bakteerityyppejä 3–12 viikon ajan. 

Tulokset tukevat kahta aikaisempaa meta-analyysia. Toisessa niistä annettiin probioottien lisäksi osallistujille prebiootteja ruokkimaan maitohappobakteereita. Toinen taas käsitti 25 erillistutkimusta ja 1 931 lihavaa henkilöä, jotka söivät probiootteja tai lumelääkettä vähintään kaksi kuukautta. Tutkimukset puoltavat pre- ja probioottien käyttöä painonhallinnan tukena.
Lactobacillus-bakteerikantojen suosiminen ja kuitujen syöminen voi siis laihduttaa.
personal trainer tampere
European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun japanilaistutkimuksen mukaan Lactobacillus gasseri -maitohappobakteeri voi auttaa ylipainoisuuteen taipuvaisia ihmisiä hallitsemaan painoaan ja laihtumaan. Tutkimukseen osallistui yhteensä 87 henkilöä, joiden painoindeksit vaihtelivat välillä 24,2–30,7, ja vatsan viskeraalisen rasvan eli sisäelimiin kertyneen rasvan suuruus oli 81,2–178,5 neliösenttimetriä.
Lactobacillus gasseri -maitohappobakteeria nauttineilla viskeraalisen rasvan ja ihonalaisrasvan osuudet putosivat keskimäärin 4,6 prosenttia verrattuna alkutasoon. Yleinen paino ja muut mitatut ominaisuudet (painoindeksi, vyötärön ja lonkan ympärysmitta) alenivat myös maitohappobakteereita saaneilla. Kontrolliryhmässä eli henkilöillä, jotka eivät saaneet maitohappobakteeria, mitkään tarkastelluista mittausarvoista eivät muuttuneet merkittävästi. Tutkijoiden johtopäätöksissä todetaan, että Lactobacillus gasseri -maitohappobakteerilla on lihavuutta alentavia ominaisuuksia, jotka todennäköisesti ovat peräisin probioottien hyödyllisistä vaikutuksista aineenvaihdunnan häiriöille. 
personal trainer tampere
Muitakin hyötyjä probiooteista voi olla kuin painonhallinta. Esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG vähentää turistiripulien määrää ja Lactobacillus reuteri -kanta lyhentää hengitystieinfektioiden kestoa. 
Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa 22 tervettä miespuolista koehenkilöä nautti taas Bifidobacterium longum 1714 -bakteereja neljän viikon ajan joka päivä, ja he raportoivat stressitasojensa laskusta. Tulos vahvistui mittauksissa, joissa näkyi stressihormoni kortisolin tason tippuminen. Koehenkilöillä havaittiin myös muistin toiminnan kohentumista. 

Suoliston kunnon parantuminen voi jopa kohentaa mielialaa. Esimerkiksi resistentti tärkkelys saattaa lisätä butyraatin tuotantoa, joka voi vaikuttaa mielentilaan positiivisesti. Maitohappobakteereja tulee siis myös ruokkia vaikkapa resistentillä tärkkelyksellä tai vesiliukoisilla kuiduilla. Resistenttia tärkkelystä on muun muassa jäähdytetyssä keitetyssä perunassa, bataatissa ja banaanissa.

Kannattaa selvittää vielä omalta lääkäriltä, millaiset probiootit ovat juuri sinun hyvinvointisi ja painonpudotusprojektisi kannalta hyödyllisimpiä. Totuus muodostuu useiden tutkimusten yhteissummasta, joten yksittäisiin tutkimuksiin ei aina voi luottaa. Voi kuitenkin olettaa, että maitohappobakteerit edistävät laihtumista tutkimusten lupaavien tulosten perusteella.

Kaikki maitohappobakteerit eivät selviä hengissä vatsalaukun happamista olosuhteista, joten jokaisen probioottivalmisteen tehokkuuden varaan ei kannata laskea. Kylmäkuivatut tuotteet saattavat olla varmimpia ratkaisuja. Kannattaa kiinnittää huomiota myös probioottien säilytystapohin, jotta maitohappobakteerikannat eivät ehdi kuolla ennen niiden nauttimista. Esimerkiksi pakastekuivattua Vivomixx-tuotetta säilytetään jääkaapissa, vaikka viikko alle 25 asteen lämpötilassa ei vaikuta sen tehokkuuteen.
personal trainer tampere
Olen tamperelainen auktorisoitu personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija Sonja Sivonen, ja teen laadukasta ja kokonaisvaltaista personal trainingia. 😊Kun haluat pitkäaikaisia tuloksia, varaa ilmainen alkukartoitustapaaminen:
sivonensonja@gmail.com tai 044 254 1556. 

Muista seurata minua, niin hyödylliset vinkit eivät mene ohi silmien!😊
Instagram: @sonjasivonen