MIKÄ ON VÄSYMYKSESI TAUSTALLA? – JOPA SYÖPÄ VOI OLLA KYSEESSÄ

personal trainer tampere
Väsymystä, "aivosumua", vatsaoireita tai apeaa mieltä? 
Taustalla voi olla meidän suomalaisten ehkä yleisin vitsaus – stressi. Ihminen toki tarvitsee stressiä elääkseen, mutta liiallinen tai vääränlainen kuormitus voi johtaa jopa burn outiin. Lue, miten ehkäisin burn outin ja miten välttää ylirasitustila.
Väsymyksen taustalla voi olla toki myös useita muita syitä. Helpoin keino pyrkiä parantaa väsymystä on varmistaa unen laatu ja tarpeeksi pitkä aika. Katso vinkit unen laadun varmistamiseen. Katso myös, miten voit mitata älysormuksella muun muassa palautumista.
personal trainer tampere
Imeytysmishäiriöt väsymyksen taustalla?
Niin väsymys, ”aivosumu”, vatsavaivat kuin apea mielikin voivat johtua siitä, että syödyn ruuan kivennäisaineet, vitamiinit, hiilihydraatit, rasvat tai proteiinit eivät imeydy. Varmista ravintoaineiden imeytyminen stressin vähentämisellä, rauhassa syömisellä ja huolellisella pureskelulla. Lue lisää ruuan imeytymisestä, koska ”olet sitä, mitä imeytät”. 
Ravintoaineiden imeytymishäiriön eli malabsorption aikana suolistossa voi olla monen eri syyn aiheuttama ongelmatila käynnissä, joten stressin vähentäminen ei aina riitä ongelman korjaamiseen. Ravintoaineiden imeytymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi ruuansulatuskanavan leikkaukset ja haimasairaudet. Imeytymishäiriöitä voivat aiheuttaa vakavatkin sairaudet, joten asiaa ei kannatta sivuuttaa noin vain. Lue muista suoliston mahdollisista ongelmatiloista ja niiden korjaamisesta tästä!
personal trainer tampere
Väsymys johtuu itse ruuasta?
Väsymys tai muut epänormaalit oireet voi johtua myös siitä, että ruuassa ei ole tarpeeksi kehon tarvitsemia kivennäisaineita ja vitamiineja. On tietysti myös syötävä riittävästi energiaa, jotta jaksaa. Kannattavaa on suosia aitoja ruokia, joissa ei ole etikettiä, koska näistä ei todennäköisimmin aiheudu väsymystä tai aivosumua, kuten vaikkapa roskaruuan syömisestä saattaa aiheutua. Lue suoliston merkityksestä muun muassa laihtumiseen liittyen tästä.

Tee palvelus itsellesi ja terveydellesi?
Suolistolle voineekin tehdä palveluksen, kun pyrkii käyttämään varmasti antibiootittomia (esimerkiksi lihassa saattaa olla jäämiä) tuoteselosteettomia aitoja ruokia, välttää roskaruokia ja stressiä ja käyttää säännöllisesti maitohappobakteereita. Omalta lääkäriltä on järkevää varmistaa, mikä maitohappobakteerivalmiste sopii itselle. On varmistettava myös, että maitohappobakteerivalmiste selviytyy vatsalaukun happamista olosuhteista, mihin kylmäkuivatut tuotteet saattavat olla varmimpia ratkaisuja, kuten pakastekuivattu Vivomixx-tuote.
Ruokavalio tulee koostaa yksilöllisesti ja huomioida jokaisen omat tarpeet. Esimerkiksi keliaakikolle eivät sovi gluteenipitoiset ruuat eivätkä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle ainakaan suurissa määrin FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruuat. Joillekin sopii taas rasvapainotteisempi ruokavalio kuin toiselle hiilihydraattipainotteisempi. Jos tuntuu, että ruokavaliossasi olisi kohentamisen varaa, ota yhteyttä, niin tehdään siitä sinun yksilölliset tarpeesi huomioiva!
personal trainer tampere
Mitä muita sairauksia väsymyksen taustalla voi olla?
Väsymykselle ei aina löydy syytä. Kroonisen väsymysoireyhtymän syntymekaniikasta ei ole tietoa, ja kyseinen sairaus on kyseessä, jos väsymys ei hellitä palautumisella.
Väsymyksen taustalla voivat olla myös useat eri sairaudet tai kehon toimintahäiriöt, kuten uniapnea, anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, masennus, diabetes, sydänsairaus tai syöpä. Kannattaa tunnustella kehon tuntemuksia, mielialaa ja seurata erityisesti vatsan toimintaa, kun on vähentänyt stressiä elämässä ylipäätään ja varsinkin ruokailujen yhteydessä.
Vakavien sairauksien mahdollisuuden vuoksi kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos väsymys (tai muut oireet) eivät hälvene ruokavalion, levon ja liikunnan optimoinnilla tai on kroonisesti väsynyt, laihtunut ilman siihen tähtääviä muutoksia tai muuten epäilee imeytymishäiriöitä tai muita kehon ongelmatiloja. Mieluummin asia kannattaa tarkistaa kuin katua jälkeenpäin – terveytesi on sen arvoinen.
personal trainer tampere
Täällä kirjoittaa tamperelainen auktorisoitu personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija. Teen tuloksellista ja pitkäaikaisia tuloksia tuovaa valmennusta Tampereella ja etävalmennuksia. Valmennukseni huomioi kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen tarpeet. 

Varaa nyt ilmainen alkukartoitustapaaminen: sivonensonja@gmail.com tai 044 254 1556! 

Seuraa somessa, niin saat tietoosi parhaat vinkit ravitsemuksesta, liikunnasta ja hyvinvoinnista! 😊