MIKÄ VATSAANI VAIVAA? – TÄSSÄ MUUTAMIA MAHDOLLISIA SYITÄ

personal trainer tampere
Tuleva teksti on suppeahko avaus vatsa- ja suolisto-oireiden maailmaan.

Suoliston erilaisiin ongelmatiloihin voi liittyä esimerkiksi väsymystä ja masennusta, joita kukaan ei varmaan halua kokea. Lue, mistä syistä muun muassa ravintoaineiden imeytymishäiriöiden lisäksi väsymys voi johtua ja miten voit varmistaa ruuan imeytymisen. Vatsavaivoihin voivat liittyä muun muassa stressi, ruoka-aineyliherkkyyttä aiheuttavat yhdisteet, alkoholi, tulehdukset, tupakointi, allergiat, suoliston mikrobiflooran häiriintynyt tasapaino, ympäristömyrkyt, virukset ja bakteerit.

Vatsavaivojen taustalla voi olla dysbioosi, eli suoliston mikrobiston epätasapainotila, jonka korjaaminen tulee tehdä ihmisen yksilöllisen tilanteen vaatimalla tavalla. Dysbioosi voi olla hyvien ja huonojen bakteerien epäsuhdetta, tiettyjen yksittäisten bakteerikantojen, hiivojen tai arkkien suurentunutta määrää, mikrobiston liikakasvua väärissä paikoissa ja mahalaukun, ruokatorven ja suun alueen mikrobiston liikakasvua.

Ohutsuolessa voi olla esimerkiksi bakteerien liikakasvua ja/tai siellä voi esiintyä paksusuolen bakteereita. Kyseisiä tiloja kutsutaan nimellä SIBO, small intestinal bacterial overgrowth. SIBOn taustalla voivat olla esimerkiksi suolistoleikkaukset, tulehduksellinen suolistosairaus, diabetes tai refluksilääkkeenä pitkään käytetyt protonipumpun estäjät. Niiden aiheuttama mahahapon tuotannon salpaantuminen voi altistaa suoliston bakteereille, jotka mahahappo normaalisti tuhoaa. Oireita voivat olla pitkälti ärtyvän suolen oireyhtymän kaltaisia: turvotus syömisen jälkeen, ilmavaivat, kivut, krampit, ripuli ja ummetus. Vaivan määritys onnistuu ohutsuolen alkuosan osalta, koska siitä voidaan ottaa näyte ja tehdä bakteeriviljely laboratoriossa. Ohutsuolen loppuosan bakteeriliikakasvun määrittäminen on haasteellista, eikä sitä voida ilmeisesti toistaiseksi todeta varmasti. Hoitona on käytetty alkuun antibiootteja, minkä jälkeen ruokavaliohoito riittänee oireiden palaamisen estämiseksi.
personal trainer tampere
SIBOn yhteydessä voi esiintyä ärtyvän suolen oireyhtymää, (IBS, irritable bowle syndrome) jossa tietyt hiilihydraatit eivät imeydy hyvin ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituessaan tuottavat erilaisia suolisto-oireita. IBS:n oireita ovat vatsakivut ja -turvotus, ummetus tai ripuli tai niiden vuorottelu. Ärtyvän suolen oireyhtymään voi liittyä myös masennusta, fibromyalgiaa, päänsärkyä, selkäkipua, ylävatsavaivoja eli dyspepsiaa ja refluksitautia. Rooma III -kriteerien kautta saa virallisen IBS:n määrityksen, koska yleisessä käytössä olevaa IBS:n toteamiskoetta ei ole. Kuuden kuukauden aikana on pitänyt olla oireita, kuten vatsavaivaa tai -kipua, vähintään kolmena päivänä viikossa viimeisten kolmen kuukauden aikana. Tämän lisäksi tulee olla vähintään kaksi seuraavista: oireet helpottavat ulostamisen jälkeen, ulostamiskerrat joko vähenevät tai tihentyvät vaivan pahentuessa tai/ja uloste muuttuu löysäksi tai kovaksi tilanteen vaikeutuessa.

FODMAP on lyhenne englanninkielisestä fermentable oligo-, di-, and monosaccharides and polyols -termistä. FODMAP-ruokavalio eli oligosakkaridien, (muun muassa fruktaanit, galaktaanit ja raffinoosi) monosakkaridien, (ylimääräfruktoosin eli hedelmäsokerin – kun ohutsuolessa on vähemmän glukoosia eli rypälesokeria auttamassa fruktoosin imeytymisessä, ruoka voi ehtiä kulkeutumaan paksusuoleen ennen fruktoosin imeytymistä) polyolien eli sokerialkoholien (muun muassa sorbitoli, erytritoli, laktitoli, mannitoli, maltitoli, isomalti ja ksylitoli) ja disakkaridien (laktoosi ja laktuloosi) välttäminen voi usein auttaa ärtyvän suolen rauhoittamisessa. Oireyhtymien hoidot on kuitenkin tehtävä yksilöllisesti. Joillakin voi auttaa ärtyvän suolen oireyhtymään tai ohutsuolen bakteerien liikakasvuun FODMAP-ruokavalio tai jopa SCD-ruokavalio, vaikka SCD-ruokavaliota ei tieteellisissä katsauksissa suositella. Osa potilaista kokee sen silti sopivan itselle. SCD-ruokavalio perustuu pitkäketjuisten hiilihydraattien poistamiseen ja yksinkertaisten hiilihydraattien suosimiseen. SCD on laktoositon, sokeriton ja gluteeniton ruokavalio.
Kannattaa tunnustella kehon tuntemuksia, mielialaa ja seurata erityisesti vatsan toimintaa tiettyjen ruokien nauttimisen jälkeen ja tehdä päätelmiä sitten, mitkä ruuat itselle sopivat.

Joissakin tilanteissa ratkaisu voi olla maitohappobakteerien eli probioottien käyttäminen ja niiden ruokkiminen prebiooteilla eli sulamattomilla ainesosilla, (yleensä hiilihydraatteja) jotka edistävät suolistoon asutettujen terveyttä edistävien bakteerien kasvua. Prebiootteja saa esimerkiksi nauttimalla vesiliukoisia kuituja, kuten psylliumia, kaurapuuroa, tiettyjä kasviksia ja chiansiemeniä. Kaikki prebiootit eivät sovi kaikille, ja esimerkiksi inuliini voi olla haitaksi ärtyvän suolen oireyhtymästä ja tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiville (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus). Sitä on runsaasti esimerkiksi sipulissa.
personal trainer tampere
Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolistossa on usein vähäinen määrä laktaasientsyymiä, mutta se voi puuttua suolistosta myös kokonaan. Tällöin on kyse laktoosi-intoleranssista, missä maitosokeri eli laktoosi ei imeydy ja aiheuttaa erilaisia oireita kuten vatsakipuja, ilmavaivoja ja ripulia. Hoitona toimii laktoositon ruokavalio.

Keliakiaa on suomalaisista noin kahdella prosentilla. Siinä vehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Yleisimpiä oireita ovat ripulointi ja löysät ulosteet, turvotus ylävatsassa, ilmavaivat, painon lasku ja lapsilla hidastunut kasvu. Sairauteen liittyy usein ravintoaineiden imeytymishäiriö, jonka seurauksena voi esiintyä joidenkin ravintoaineiden puutosta. Yleisimpiä ovat raudan ja foolihapon puute, jotka aiheuttavat anemiaa ja D-vitamiinin puute, joka aiheuttaa kalsiumin aineenvaihdunnan häiriötä ja osteoporoosia. B12-vitamiinin imeytyminen voi olla myös puuttellista. B12-vitamiinin imeytymishäiriö johtuu hapottomassa mahassa sisäisen tekijän eli mahalaukun limakalvon erittämän, ruuan B12-vitamiinia sitovan ja tämän suolesta imeytymistä edistävän valkuaisaine glykoproteiinin puutoksesta. B12-vitamiinin puutos voi ilmetä vasta vuosien kuluessa – monesti anemiana. Hoitona toimii gluteeniton ruokavalio.
personal trainer tampere
Esimerkiksi happoa vähentävien lääkkeiden käytön seurauksena tai autoimmuunitaudin vuoksi voi esiintyä mahalaukun hapottomuutta. Hapoton maha johtuu mahalaukun parietaalisolujen heikentyneestä kyvystä erittää normaalisti vatsahappoa. Mahalaukun happamuus on hapottomassa mahassa noin viidestä kuuteen pH-asteikolla, kun normaali pH on yhdestä kahteen. Hapoton maha voi heikentää erityisesti B12-vitamiinin imeytymistä, mutta myös mahdollisesti folaatin, sinkin, raudan ja kalsiumin imeytymistä. Dosentti Perttu Arkkilan, hapoton maha, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärin, mukaan hapoton maha ei juuri aiheuta oireita, eikä ole vahvaa näyttöä suolahapon avusta mahan hapottomuuteen. Hänen mukaansa siitä voi olla haittaakin, jos se esimerkiksi syövyttää hampaita ja ärsyttää ruokatorvea. Suolahappolisällä voi kuitenkin yrittää parantaa tilannetta ja testata itse, saako valmisteesta apua. 
personal trainer tampere
Ylävatsavaivat, dyspepsia ja refluksitauti, aiheuttavat myös erilaisia oireita mahalaukun puolella. Dyspepsiassa oireita ovat ikävän täysi olo aterian jälkeen ja ylävatsassa tuntuva kipu. Oireiden syytä ei tiedetä varmasti, mutta syyksi on ehdotettu elimistön sisäistä yliherkkyyttä ja mahalaukun hidasta tyhjentymistä. Refluksitaudin oireita ovat närästys, äänen käheytyminen, happaman nesteen nousu suuhun ja yskä öisin, kun hapan mahaneste ärsyttää nielua makuuasennossa. Vaivojen oireet johtuvat useimmiten ruokatorven ja mahalaukun välissä olevan sulkijalihaksen löystymisestä. Vaivoja voivat pahentaa tupakointi, alkoholi, mahakkuus ja kireät vaatteet. Sulkijalihas löystyy painevaihtelun vuoksi, kun se puristuu ylöspäin esimerkiksi mahakkuuden vuoksi. Hoitona voidaan käyttää säännöllisesti syötynä kevyitä aterioita, laihdutusta, sängynpäädyn nostamista ylöspäin, jopa FODMAP-ruokavalion noudattamista, (FODMAP-yhdisteet voivat lisätä sulkijalihaksen rentoutumista ja pahentaa refluksitaudin oireita) histamiinin H2-salpaajia, protonipumpun estäjiä (vähentävät mahahapon eritystä ja happamuutta) ja mahalaukun limakalvolle suojakalvon tekeviä lääkkeitä. Lääkkeitä tulee käyttää vain väliaikaisesti, koska esimerkiksi protonipumpun estäjien pitkäikainen käyttö voi suurentaa riskiä ärtyvän suolen oireyhtymään tai ohutsuolen bakteeriliikakasvuun ja vähentää vitamiinien ja kivennäisaineiden (esimerkiksi B12, C, kalsium, magnesium) imeytymistä. Mahahappo on siis oleellinen osa ruuansulatusta.

Candida albicans -hiiva on yleinen hiivalaji elimistössä. Se voi kuitenkin kasvaa liikaa ja oireilla väsymyksenä, hermostuneisuutena, mielialaheittelyinä ja -häiriöinä, painonhallintavaikeuksina, lihas- ja nivelkipuina, ripulina, ummetuksena, turvotuksena ja hengitystieoireina. Oireet voivat tietenkin syntyä myös joidenkin muiden tekijöiden tuloksena. Hiivan liikakasvulle voivat altistaa esimerkiksi suoliston mikrobiflooran vakava epätasapaino, suoliston limakalvovaurio, heikko immuniteetti, diabetes, lisämunuaisen toimintahäiriöt, infektiot, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus, syövät, vatsan seudun kirurgia, elinsiirto, alkoholin liikakäyttö, vuodehoito, antibiootit, kortikosteroidilääkkeet, immunosuppressiiviset lääkkeet, sytostaatit, säde- ja tehohoito ja säännöllisessä käytössä olevat katetrit. Hiivan liikakasvuun on tarjottu ratkaisuksi hiivanestolääkitystä ja maitohappobakteerien käyttöä. Todennäköisesti myös terveellinen, paljon kuituja sisältävä ruokavalio auttaa asiaa.

Paksusuolen seinämään voi syntyä myös pussimaisia pullistumia eli divertikkeleitä. Ne syntyvät hiljalleen vuosien kuluessa ilmeisesti siksi, että suolen sisällä oleva paine pullistaa suolen heikkoa kohtaa ulospäin. Divertikkeleistä ei aina tule oireita. Oireita voivat kuitenkin olla epäsäännöllinen suoliston toiminta, ummetus ja ilmavaivat.
Ummetus ja vähäkuituinen ruoka lisäävät painetta paksusuolessa, mikä voi aiheuttaa divertikuloosin. Vaivan ehkäisyksi sopii kuitupitoinen ruokavalio ja liikkuminen, jotka tehostavat suolen toimintaa ja estävät ummetusta. 

Sappihapporipulia esiintyy herkkävatsaisilla, ja useilla heistä vaiva voi liittyä sappihappojen imeytymishäiriöön. Maksan tuottamat sappihapot erittyvät ohutsuoleen, vaikka siellä ei olisikaan ruokaa, ja sappihapot kulkeutuvat paksusuoleen, (tavallisesti sappihapot imeytyvät takaisin ohutsuolen loppuosassa) mikä ärsyttää suolistoa ja aiheuttaa vetistä ripulia. Vaivaa hoidetaan kolestyramiinilääkityksellä.

Mikroskooppinen koliitti oireilee vetisenä ripulina, vatsan kouristeluina, kipuna ja ilmavaivoina. Sitä voivat aiheuttaa suolistoa ärsyttävät lääkkeet, kuten tulehduskipulääkkeet, tietyt bakteerit ja virukset ja elimistön puolustustusreaktio itseä kohtaan. Sairaus todetaan koepalan otolla, koska siihen liittyvä tulehdus ei näy tähystyksessä paljaalla silmällä. Oireet saattavat mennä ohi itsestään, mutta FODMAP-ruokavaliosta voi olla apua ja terveellinen ja monipuolinen ruokavalio auttanee asiaa.

Lisääntyneessä suolen läpäisevyydessä (vuotava suoli) suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet, kun suolen pinta eli epiteelikudos on vaurioitunut tai toimii puutteellisesti. Normaalisti suolen epiteelisolujen välissä olevat tiiviit liitokset päästävät lävitseen 

ravinteita. Vuotavassa suolessa tiiviit liitokset ovat kuitenkin väljentyneet ja ”vuotavat”, eli liitosten raoista pääsee läpi haitallisia aineita, kuten toksiineja, vierasaineita, viruksia ja bakteereja läpi verenkiertoon. Vuotava suoli on yksi tärkeä tekijä autoimmuunisairauksien synnyssä, mutta ilmeisesti ei vielä tiedetä, onko suolen lisääntynyt läpäisevyys sairauden syy vai seuraus. Vuotava suoli voi liittyä Crohnin tautiin, haavaiseen paksusuolentulehdukseen, keliakiaan, ärtyvän suolen oireyhtymään, suolisto-oireiseen ruoka-aineallergiaan, suolistoinfektioon, traumaattiseen aivovammaan, sydämen vajaatoimintaan ja ei alkoholin aiheuttamaan rasvamaksaan. Probioottien käytöstä ja ruokavaliomuutoksista voi olla apua asiaan.

Vatsan oireet voivat johtua muun muassa stressistä, liian suurista aterioista, liian vähäisestä veden juomisesta, itselle sopimattomasta ateriarytmistä, liikkumattomuudesta, (esimerkiksi kävely pistää suolen toimimaan) ja vähäkuituisesta ruokavaliosta.
Vatsavaivojen syy kannattaa ehdottomasti selvittää, jos kotikonstit eivät auta, eikä tilanne helpota. Ota yhteyttä, jos tuntuu, että itselle oikeanlaisen ravitsemuksen toteuttaminen on helpompaa asiantuntijan avulla.
Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä, jos vatsaongelmiin liittyy vakavia oireita, kuten kuumeilua, nielemis- ja rintakipua, tahatonta laihtumista, oksentelua ja veristä ulostetta tai vaivat pitkittyvät. Oireiden helpotukseen kohdistuvat toimenpiteet voi olla järkevää tehdä vasta lääkärin hyväksynnän jälkeen.
personal trainer tampere
Olen Sonja Sivonen, tamperelainen auktorisoitu personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija. Teen asiakaslähtöistä ja pitkäaikaisia tuloksia tuottavaa kokonaisvaltaista valmennusta.

Kun haluat paremman olon ja elämänlaadun, ole yhteyksissä:
sivonensonja@gmail.com tai 044 254 1556. 

Muista seurata, jotta et jää paitsi hyödyllisistä postauksista liittyen ravitsemukseen, terveyteen, liikuntaan ja hyvinvointiin!😊