SOPIIKO PAASTO MINULLE? – VÄLTÄ SEITSEMÄN VIRHETTÄ PAASTOLLA!

Täällä kirjoittaa tamperelainen auktorisoitu personal trainer, hyvinvointivalmentaja ja ravintoasiantuntija Sonja Sivonen. Toimin Tampereella ja teen etävalmennusta. Ota yhteyttä, kun haluat onnistua ja säilyttää tulokset pitkäaikaisesti!😊
personal trainer tampere
Miksi paastoaisin?
Esimerkiksi 16 tuntia päivässä paastoaminen voi vaikuttaa terveyteen monella tapaa: eliniän piteneminen ikääntymisen hidastumisen vuoksi, syövän, diabeteksen, metabolisen oireyhtymän ja Alzheimerin taudin sairastumisriskin pienentyminen, insuliiniherkkyyden paraneminen, verenpaineen lasku, elimistön hapetusstressin väheneminen ja hormonitasapainon paraneminen.1 Paastoamisesta ei ole pitkältä aikaväliltä tutkimustulosta, mutta todennäköisesti 16:8-mallilla paastotessa saavuttaa terveyshyötyjä. Olen pätkäpaastonnut noin vuoden, ja voit katsoa pätkäpaastosta tekemäni videon täältä. Viikonloppuna testasin 43 tunnin paastoa, ja kokemuksiani siitä voit katsoa täältä. 

Kenelle paasto ei sovi?
En lähtisi paastoamaan raskaana ollessa, imettäessä, kroonisesti väsyneenä, yli 70-vuotiaana tai alle 18-vuotiaana, syömishäiriöalttiina, sairaana tai tilanteessa, jossa minulla olisi paljon stressiä, alhainen verenpaine, diabetes, kilpirauhasen toiminnassa vikaa tai mielenterveysongelma. Keskustelisin lääkärini kanssa paaston aloittamisesta, jos minulla olisi jatkuva lääkitys.

Miten aloitan paaston?
Aloita paastoaminen pienemmistä tuntimääristä ja siirry sitten halutessasi pidempiin paastoihin. Esimerkiksi 12 paastotunnista voi aloittaa, sitten siirtyä 14 tuntiin ja tämän jälkeen 16 tuntiin päivässä. Jos toteutat pidemmän paaston, (esimerkiksi 24 tuntia) voit vähentää ruokamääriä aterioilla ja siirtyä kevyempiin ruokiin muutama päivä ennen pidempää paastoa. Se ei ole kuitenkaan pakollista.
personal trainer tampere
Tsemppiä paastoon, jos joskus sen aloitat!

Vältä nämä sudenkuopat paastolla!

 1. Nestehukka 
Juo vettä enemmän kuin normaalisti joisit! Noin kahdesta kolmeen litraa päivässä voi olla riittävästi. Tarvitset nestettä muun muassa suolen tyhjentämiseen. 

2. Elektrolyyttien vähäisyys 
Käytä vaikkapa merisuolaa, jotta saat tarpeeksi elektrolyyttejä paaston aikana. Noin teelusikallinen merisuolaa päivässä voi olla sopiva määrä. Tarvitset elektrolyyttejä, kuten natriumia, muun muassa nestetasapainon säätelyyn.

3. Stressaaminen
Toteuta paasto vapaa-ajalla tai lomalla. Vältä rajua liikuntaa, koska paasto on itsessään stressi keholle: syömisen välttäminen kiihdyttää stressihormoni kortisolin tuotantoa.

4. Kofeiinibuustit
Paastoa on helppo pidentää kofeiinipitoisia juomia nauttimalla, mutta niiden liiallinen juominen kuivattaa kehoa ja nostaa elimistön stressitasoja. Kuuntele kehoasi ja juo maksimissaan noin kahdesta kolmeen kahvikupillista päivässä. Kofeiinipiikkiä voit tasoittaa nauttimalla (vihreässäkin teessä luontaisesti esiintyvää) L-teaniinia ravintolisänä (vaikkapa Puhdas+:n tuote).

5. Väärä paaston pituus
Älä paastoa liian kauan: kuuntele kehoasi. Unen laatu todennäköisimmin heikkenee pidemmän paaston aikana, jos nälkä vaivaa yöllä. Muista, että elämästä pitää nauttia!

6. Kylmyys
Pidä lämmöt päällä kehossa lämpimillä vaatteilla, kevyesti kävelemällä tai säätämällä kodin lämmitysjärjestelmän nupit kaakkoon.

7. Paaston lopetus
Lopeta paasto hyvin sulavilla aterioilla. Nestemäiset ruuat voivat toimia alkuun, minkä jälkeen voi siirtyä pienempiin ateroihin. Suurta mässäystä kannattaa välttää, koska ruuansulatus ei ole siihen valmis.

Muista seurata, niin et missaa parhaita vinkkejä!😊
personal trainer tampere
1:Longo, V. & Mattson, M. (2014). Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications. Cell Metabolism 19 (2): 181–192.